PortalPortal  HemHem  Vanliga frågorVanliga frågor  SökSök  Bli medlemBli medlem  MedlemslistaMedlemslista  AnvändargrupperAnvändargrupper  Logga inLogga in  

Dela | 
 

 "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-

Gå ner 
FörfattareMeddelande
Bengt We
GästInläggRubrik: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:11 pm

Hoppas att det är många som kan gå på årsmötet den 25:e. Det har ju lämnats in en hel del motioner som "riskerar" att klubbas igenom. Jag vill bara be er att ni som är med och röstar att ni tänker efter lite extra. "Tål" klassen att alla måste köpa en ny kevlarfock till 2010? Detta kommer att bli nödvändigt om man skall kunna hävda sig på kappseglingar. En sådan fock kommer att kosta ca 20.000:-

Är det rätt att alla Smaragdseglare skall bygga om sina roder bara för att ett par båtar har experimenterat med extremt smala roderprofiler? Man har ju även, utan att tveka, format om skrovet (skäddan är ju faktiskt en del i skrovformen).

Det är bra med regelförändringar som "styr upp" t.ex. begränsning av köldjup och som förbättrar livslängden på segel t.ex. fria lattor i focken. I övrigt bör man nog vara mkt. försiktig.

Det vore intressant om det kunde bli lite debatt på detta forum.

Det är jättekul att och inspirerande att läsa om "rekordförsöket" under SM 2008. Det är sådant klassen behöver!!!
Till överst på sidan Gå ner
Johan Fe
GästInläggRubrik: Re: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:18 pm

Jag tycker att det är jättebra att Bengt tar upp det här till debatt nu innan årsmötet. Det är motioner som skall (eller inte) klubbas för andra och sista gången så nu blir det definitivt och det har varit alldeles för lite debatt kring det hela. Allting började med Ottossons artikel i förra Smaragdbladet och vi var många som tyckte det lät intressant. Smaragden har ju fartproblem i riktigt lätt vind pga att vi bara har vår lilla fock så med det nya förslaget skulle det bli märkbart bättre. Det förslag som har lagts är ganska långt ifrån Ottossons, storen blir marginellt stšrre och även focken blir mindre än det ursprungliga förslaget. Problemet med detta är att ingen ännu har provat vad det nya förslaget verkligen ger i fartökning. Vi kanske klubbar igenom något som bara ger en marginell förbättring och då är frågan, precis som Bengt skriver, är det verkligen värt det? Smaragden har alltid utvecklats och det är mycket därför som den fortfarande står sig så väl mot moderna konkurrenter och sett ur den synvinkeln så kan ett sådant här förslag vara bra men det är viktigt med en bred debatt om en så här stor förändring, tyvärr är det i elfte timmen då årsmötet år redan nästa vecka men det är viktigt att alla försöker sätta sig in i vad det innebär för klassen om vi röstar igenom dessa motioner. Det är också viktigt att tänka på att förändringen bara påverkar då vi seglar entyp (förutom den marginella ändringen av storen), då vi seglar LYS så kan vi ju sätta upp genuan om det inte blåser så mycket.

Hälsningar Johan
Till överst på sidan Gå ner
Allan SW
GästInläggRubrik: Re: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:21 pm

Redan idag kostar en fock i Pentex eller TapeDrive 16-17000. Problemet med Pentex är den korta livslängden. Själv kör jag med Dacron då jag inte siktar på topp10 och livslängden på pentexfocken är för kort. Med Kevlar/aramidfiber som har längre livslängd kanske mitt val av fock hade blivit annorlunda så de 3000 extra kan vara väl investerade pengar. Som det verkar bland toppbåtarna idag så måste man ha 2 fockar, en för cruising och en för kappsegling som man ändå byter ut ganska ofta(efter 2-3 år). För de båtar som byter focken efter 2 år spelar då valet mellan pentex och kevlar mindre roll och kan därför köra vidare med pentex.
Till överst på sidan Gå ner
Bengt We
GästInläggRubrik: Re: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:25 pm

Naturligtvis valde jag att sätta 20.000:- i rubriken fšr att den skulle få uppmärksamhet. Prisskillnaden Pentex -kevlar är kanske mer än 15%. M.a.o. kan kevlar-seglet bli ännu dyrare Jag är inte helt övertygad om att Kevlar håller längre än Pentex. Visst är kevlar starkare, men så länge det inte finns några viktrestrektioner finns risken att den extra styrkan bara används till att göra lättare segel, inte starkare. Det jag är mest skeptisk till är att tillåta större fock. Fartskillnaden kommer troligtvis inte att märkas annat än på kappsegling. Detta innebär ju bara att man måste ha en ny fock för att kunna hävda sig på kappsegling, i alla andra fall är den meningslös. Precis tvärt emot vad klassen behöver! Det bästa sättet att få med de som inte brukar kappsegla, måste ju vara att minimera skillnaderna mellan "kappseglingsbåtarna" och "semesterbåtarna". Det finns ju i dag ett bra utbud med begagnade segel till de som vill börja kappsegla. Rör inte till det med olika storlekar! Risken är att vi till SM 2010 måste ha två resultatlistor för att locka de som bara kappseglar ibland. En för bästa båt med "stor" fock och en för bästa båt med "liten" fock.
Till överst på sidan Gå ner
Allan SW
GästInläggRubrik: Re: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:28 pm

Jag tror inte att man skrämmer bort semesterseglare om man inför en bättre fock. Redan idag säljer Gran panelfockar till semesterseglare som man inte för kappsegla med.

När jag skaffade nytt ställ så ringde jag runt till olika segelmakare. Jag kunde ha suttit idag med ett ställ från Gran som inte skulle mäta in. Detta för att man är semesterseglare och vill ha hållbara segel. Ett annat loft sålde in mig på idén att kunna kappsegla om andan faller på och efter mycket diskuterande kom jag fram till att jag ville ha en dacronfock fšr att få till lite livslängd.

Som semesterseglare vet man att focken är bara en del i det stora. Varför vissa verkar alltid vinna eller tillhöra topp10: Samtränad besättning som kan trimma båten, bra taktik, bra koll på materialet, bra segel.

Jag förstår rädslan av att det blir en liten elitklass inom klassen men risken är nog större om skillnaden växer mellan cruisingseglen och racingseglen.

mvh /Allan
Till överst på sidan Gå ner
Magnus S
GästInläggRubrik: Re: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:31 pm

Känns bra att det blir diskussion om focken. Jag var emot det här redan på förra årsmötet (dock ganska ensam tror jag). Är långt ifrån någon specialist inom segelområdet men jag tycker att alla förändringar i klassregeln verkligen ska leda till en förbättring. Genom att öka ytan på focken enligt motionen(var det 10%?) känns det, som Bengt säger, att den enda marginella förändringen blir för entypssegling. Om man verkligen vill förbättra smaragdens lättvindsegenskaper; Varför inte öka fockens yta till max? Detta bör väl rimligtvis inte heller ge någon större prisskillnad mot focken i den nuvarande motionen. Till sist: Självklart är besättningarnas arbete och kunnande det viktigaste för framgång, men med en "gammal" mindre fock lär det ju knappast vara lättare att hävda sig mot de med den "större" focken.
Till överst på sidan Gå ner
Allan SW
GästInläggRubrik: Re: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:35 pm

Problemet finns redan idag. Känner till båtar som cruisingseglar med bättre fockar än vad regeln tillåter. Detta på grund av Pentex/förstärkt polyester och dess egenskaper dvs kort livsländ.
Till överst på sidan Gå ner
Eva SWE1
GästInläggRubrik: Re: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:36 pm

Smaragden går utmärkt i lätt vind med genua! Tillåtet vid LYS-seglingar. Fungerar även utmärkt för cruising.
Till överst på sidan Gå ner
Philip S
GästInläggRubrik: Re: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   mån nov 19, 2007 6:41 pm

Jag tycker att hela den här diskussionen känns lite egoistisk. Hur mycket vi än vill ha nya, modernare segel så måste vi tänka på förbundets bästa. Segelsporten är på väg nedåt i Sverige, och förbundet har inte råd att ta några felaktiga beslut just nu. På ostkusten har vi ju inte ens lyckats kora en vinnare i Smaragdcupen i år, p g a det dåliga deltagandet.

Visst, vi är ju några handfull seglare inom förbundet som verkligen prioriterar kappsegling, och därför kan motivera en ny fock då och då. Men tänk vad kul det skulle vara om vi verkligen fick med oss dom där semesterseglarna till SM och slog rekordet från 1986. Jag tror inte det är omöjligt. Se t ex på den gamla 606-an. Dom var 51 st på SM i år!

Men enligt mig vet vi alldeles fšr lite om hur en marginellt större segelgarderob påverkar den här klassen, och därför är vi inte redo att klubba igenom ett sånt här beslut just nu. Risken är annars stor att vi kommer stå där om ett par år, med nya segel och långa näsor. It takes two to tango, eller 20 st närmare bestämt. Varför inte skicka ut en enkät till årsmötet 2009 istället?
Till överst på sidan Gå ner
Johan Da
GästInläggRubrik: Sv: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   tis nov 20, 2007 5:48 pm

Hej!

Kul med en diskussion! - Här kommer min bild av varför vi bör tillåta en större fock och duk armerad med Aramidfiber.

Smaragden lider lite av att den är åt det tröga hållet i lättvind. Dess utrymme tillåter inte att man tar med både spinnaker och genua utöver familjen, maten, leksakerna, barnvagnen, blöjorna, grillen.... Semesterseglingen skulle vara roligare med en lite större fock.
Många som använder Smaragden till cruising köper redan idag större segel i laminerad duk än vad klassregeln tillåter då de anser att båten behöver mer driv. Dessa sys ofta med armering i Aramidfiber då den duken håller formen längre än de dukar vi tillåter idag.

Smaragden accelererar dåligt med dagens segelplan i lätt vind. Båtar som inte ligger i toppen märker av det här mer än de i toppen då de oftare får kompensera för att segla i fri vind på kryssen. Fältet blir då utdraget; en fock med mer driv minskar detta om än mycket lite.

Focken kommer till ytan endast bli något större än dagens fock. Drivet antas dock öka mer en den procentuella förändringen i yta då fockens förlik blir längre och fallhornsbredden dubblas. En ytterligare ökning hade varit önskvärt men då skulle de som har rullfock inte kunna segla med fullstor fock och focken hade "fastnat" på masten i stagvändningarna.

Aramidfibern innebär ett dyrare segel men ett segel som behåller formen längre - segelmakarna anser att det kommer att löna sig.

Segel med Aramidfibern kommer inte att bli snabbare än ett segel sytt i polyester förstärkt laminerad duk eller i dakronduk.

Merparten av de som kappseglar, med eller utan ambitioner, byter segel relativt frekvent. Om motionen skulle godkännas kan segelinköp planeras; det blir först säsongen 2010 som den större focken blir godkänd.

Under en övergångsperiod kommer en del båtar att segla med det gamla segelplanet då deras fockar fortfarande är fräscha. Trots denna uppoffring och orättvisa som det innebär tror jag att motionen kommer att göra att båten överlever på sikt; både som kappseglingsbåt och som en attraktiv semesterbåt.

Hälsningar
Johan
Till överst på sidan Gå ner
johan B
GästInläggRubrik: Sv: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   ons nov 21, 2007 9:18 pm

Jag är övertygad om att för att utveckla klassen bör vi optimera regeln. Men det är mycket viktigt att de förändringar som görs är väl utforskade, det finns ingen mening att ändra regeln om förändringen inte är provad och väl utarbetad under minst ett antal år med i detta fall exempelvis ottoson och gran. När det gäller material så kan vi ju titta på carrera klassen som har fritt material men inga som ställer upp på tävlingar. Jag tror att de flesta smaragdseglarna vill utveckla bredden men ändå segla i en aktiv och nymodig klass.
Till överst på sidan Gå ner
Niklas
GästInläggRubrik: pentex i storen istället   mån okt 26, 2009 8:40 pm

Jag är inte övertygad om att kevlar focken har längre livslängd då kevlar varken tål saltvatten eller soljus, ett kevlar segel är ett prestanda segel som gör sig på större båtar och har ingen direkt verkan på smaragd focken eftersom den är för liten.
Det jag däremot tycker ska tillåtas är pentex i storen det hade varit en stor upplyftning vad gäller prestanda...(kolla Martin Hanssons) Och dacronen idag är så hård och får lätt bryt veck
Till överst på sidan Gå ner
Markus M
GästInläggRubrik: Sv: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   tis okt 27, 2009 12:31 pm

Mina spontana tycken:

Jag är för utveckling, nya material och förbättringar på smaragden.
Över såväl som under ytan.

Att ändra rodret är en bra idé men att få alla smaragder att plasta dit ett nytt är nästintill omöjligt. Kan förbundet hjälpa till med ett "gör det själv-kit" kanske det skulle gå lättare, men nyckeln är prisvärd enkelhet. Något man kan plasta fast på en god eftermiddag kanske?

Jag är emot förbättringar som inte är utprovade eller som semesterseglare anser för dyra eller onödiga.Ska vi få folk att byta fock så måste den nya vara bevisat betydligt bättre, dvs utprovad, och inte tokdyr. Att fjutta med små förändringar tycker jag blir plåttrigt. Då seglar jag hellre med Genua så länge.

Det kan då lätt bli ett för stort avstånd mellan cruising och tävling vilket kan döda klassen.

Å andra sidan måste vi någon gång i framtiden tillåta nya material, -Alltså är det i mycket en tidsfråga.

När man som semesterseglare väljer att köpa ett nytt segel tror jag inte det spelar så stor roll om det kostar 17 eller 20 tusen. Antingen köper man ett begagnat eller ett nytt. Köper man ett nytt gör man det för att man vill ha ett bra segel och det får gärna se fräckt ut -till exempel grått, blått ,eller gult. Dom som köper begagnat kanske seglar 10-20 år på ett segel och dom köper ändå inte nytt. Det betyder att en förändring tar tid innan den slår igenom fullt ut.

Sedan kan man naturligtvis ha 2 klasser på SM med Elitklass och Originalklass - Medlemsenkät?
Till överst på sidan Gå ner
Jonas S8
GästInläggRubrik: Någon som provat föreslagen fock?   ons okt 28, 2009 2:56 am

Jag håller med Allan att det viktigaste är att tävlingssegel och crusingsegel skall vara så lika varandra som möjligt. Vi bör utgå ifrån en så kul semestersegling som möjligt (till vettiga pengar) och att det ska vara tillåtet att vara med i tävlingar med dessa segel.
Jag har ett svagt minne av att någon skulle prova en större fock...är det någon som gjort det?
Till överst på sidan Gå ner
Johan SW
GästInläggRubrik: Sv: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   ons okt 28, 2009 12:43 pm

Först vill jag bara förtydliga att den här tråden startade för ett par år sedan och nu har lyfts upp. Det är jättebra att det förs en dialog och toppen om ännu fler uttalar sig om detta men den motion som fanns om en större fock i aramid röstades ner på förra årsmötet så det finns alltså i år inte ngn motion att rösta om.

Hälsningar
Johan SWE6
Till överst på sidan Gå ner
Sponsored content
InläggRubrik: Sv: "Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-   

Till överst på sidan Gå ner
 
"Inträdes-biljett till SM 2010" 20.000:-
Till överst på sidan 
Sida 1 av 1

Behörigheter i detta forum:Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Smaragdforum :: Forum :: Teknik och klassregler-
Hoppa till: